ОШ "Ђура Јакшић" Чуруг

КАЛИГРАФИЈА

30. мај 2018.
На републичком ликовно-калиграфском конкурсу "Дани Николе Тесле“ ученица Снежана Миловац је освојила прво место, а Јевросима Каурин похвалу.

25. мај 2018.
У суботу 19. маја 2018.године додељене су награде међународног калиграфског конкурса "Светосавље и наше доба" у Новом Саду.
Јелисавета Војиновић освојила је друго место, Јевросима Каурин треће, а Тамара Радановић и Михајло Драгић похвале.
Награда за најбољег ментора додељена је наставници Александри Драгић.
Честитамо нашим калиграфима! Фотографије...

19. децембар 2018.
Наставница историје Александра Драгић и чланови калиграфске секције: Јевросима Каурин, Јелисавета Војиновић, Снежана Миловац, Тамара Радановић и Адријана Жижак учествовали су у пројекту Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића, Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Смедереву.
Пројекат је трајао од октобра до децембра 2017. године. Учествовало је око 15 школа из Смедерева, Београда, Чуруга и Ковина, деца од 7 до 18 година. Циљ пројекта био је да се учесницима приближи рад у средњевековној дворској канцеларији.
21. октобра одржана је калиграфска радионица на Филозофском факултету у Београду на којој су учествовали основци и средњошколци из Београда и Чуруга. Учесници су стекли основна калиграфска знања и добили задатак да до наредне радионице у децембру, ураде препис Есфигменске повеље деспота Ђурђа Бранковића.
Завршни сусрет је почео 17. децембра посетом Малом граду смедеревске тврђаве,где су учесници обишли тврђаву и погледали демонстрацију витешких вештина.
У Регионалном центру Смедерева учесници су могли да погледају три изложбе: радове учесника, средњовековно оружје и радове нашег најпознатијег калиграфа Светозара Пајића Дијака.
Одабрано је пет најуспешнијих радова, међу којима и рад наше секције, за који су се учесници сложили да је најлепши. Награде су уручили директорка Музеја у Смедереву Татјана Гачпар и Светозар Пајић Дијак, који је свим тимовима победничких радова уручио посебан одливак новчића деспота Ђурђа Бранковића.
Радови ће бити изложени у музеју града Смедерева и јануару 2018.године, а потом ће се вратити учесницима. Фотографије...

21. октобар 2017.
Данас су чланови калиграфске секције,са наставницом Александром Драгић, посетили Филозофски факултет у Београду и учествовали на средњовековној калиграфској радионици, у оквиру пројекта "Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића".
Искористили су слободно време за шетњу Кнез Михајловом улицом и за обилазак Калемегдана. Фотографије...

10. јул 2017.
Поводом обележавања дана рођења Николе Тесле, четврти пут је организован Ликовно-калиграфски конкурс, под поктовитељством Удружења војвођанских учитеља и Министарства просвете.
Наш ученик-Михајло Драгић освојио је прво место у својој калиграфској категорији.
Александра Драгић је добила награду за најбољег ментора и освојила награду за најбољи рад у категорији одраслих учесника, која се ове године први пут додељује.
Ученице Јелисавета Војиновић и Тамара Радановић имале су запажене радове,који су се нашли на овогодишњој изложби. Фотографије...

16. мај 2017.
На смотри ћириличке писмености „Грамата“ у Тителу,у категорији Калиграфија, наши ученици постигли су изузетне резултате.
Јелисавета Војиновић освојила је прво место у категорији Монограм, Адријана Жижак освојила је прво место у категорији Традиционално писмо,а Вукашин Драгић добио је похвалу (ушао међу пет најбољих радова)-ментор Александра Драгић.
На Међународном калиграфском конкурсу у Баваништу, Вукашин Драгић освојио је треће место у категорији Иницијал, у конкуренцији од 3145 радова-ментор Роман Козомара.

25. април 2017.
На Међународном калиграфском конкурсу "Светосавље и наше доба" ученици наше школе освојили су бројне награде.
Михајло Драгић освојио је прво место, Вукашин Драгић-друго, а Снежана Миловац пето место и похвалу-свако у својој-Ленка Чупић добила награду листа "Невен", која се додељује најбољем ученику у категорији од 1-4. разреда.
Радови Јевросиме Каурин, Јелисавете Војиновић и Стархиње Жижка веома су запажени и биће изложени на манифестацији током доделе награда.
Наставница Александра Драгић добила је награду за најуспешнијег ментора.

07. новембар 2016.
Поводом дана просветних радника 8. новембра, у холу школе постављена је изложба чланова калиграфске секције. Фотографије...

9. јул 2016.
Док су сви на распусту, наши калиграфи вредно раде. На републичком ликовно-калиграфском конкурсу "Дани Николе Тесле" освојили су бројне награде.
Михајло Драгић освојио је треће место на ликовном (ментор Јасна Белић) и друго на калиграфском конкурсу.
Вукашин Драгић-прво место
Стефан Делић-друго место
Јелисавета Војиновић-четврто место-похвала.
Јевросима Каурин-пето место и Снежана Миловац шесто место(од 600 радова из 67 школа).
Ментор Александра Драгић-награда за најуспешнијег наставника.
Честитамо!

26. мај 2016.
Ученици наше школе, у мају месецу, освојили су награде на престижним калиграфским међународним и републичким конкурсима у Новом Саду, Баваништу и Тителу.
"СВЕТОСАВЉЕ И НАШЕ ДОБА" Нови Сад-Михајло Драгић освојио 5 место (од 313 радова),а Вукашин Драгић-4 место (од 696 радова). Калиграфки конкурс у Тителу-Вукашин Драгић друго место-категорија монограм.
На калиграфском конкурсу у Баваништу Јелисавета Војиновић освојила треће место.
Фотографије...