19. децембар 2018.
Наставница историје Александра Драгић и чланови калиграфске секције: Јевросима Каурин, Јелисавета Војиновић, Снежана Миловац, Тамара Радановић и Адријана Жижак учествовали су у пројекту Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића, Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Смедереву.
Пројекат је трајао од октобра до децембра 2017. године. Учествовало је око 15 школа из Смедерева, Београда, Чуруга и Ковина, деца од 7 до 18 година. Циљ пројекта био је да се учесницима приближи рад у средњевековној дворској канцеларији.
21. октобра одржана је калиграфска радионица на Филозофском факултету у Београду на којој су учествовали основци и средњошколци из Београда и Чуруга. Учесници су стекли основна калиграфска знања и добили задатак да до наредне радионице у децембру, ураде препис Есфигменске повеље деспота Ђурђа Бранковића.
Завршни сусрет је почео 17. децембра посетом Малом граду смедеревске тврђаве,где су учесници обишли тврђаву и погледали демонстрацију витешких вештина.
У Регионалном центру Смедерева учесници су могли да погледају три изложбе: радове учесника, средњовековно оружје и радове нашег најпознатијег калиграфа Светозара Пајића Дијака.
Одабрано је пет најуспешнијих радова, међу којима и рад наше секције, за који су се учесници сложили да је најлепши. Награде су уручили директорка Музеја у Смедереву Татјана Гачпар и Светозар Пајић Дијак, који је свим тимовима победничких радова уручио посебан одливак новчића деспота Ђурђа Бранковића.
Радови ће бити изложени у музеју града Смедерева и јануару 2018.године, а потом ће се вратити учесницима. Фотографије...

kaligrafija11  kaligrafija12
kaligrafija13  kaligrafija14
159318

facebook logo  youTube