19. децембар 2018.
Наставница историје Александра Драгић и чланови калиграфске секције: Јевросима Каурин, Јелисавета Војиновић, Снежана Миловац, Тамара Радановић и Адријана Жижак учествовали су у пројекту Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића, Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Смедереву.
Пројекат је трајао од октобра до децембра 2017. године. Учествовало је око 15 школа из Смедерева, Београда, Чуруга и Ковина, деца од 7 до 18 година. Циљ пројекта био је да се учесницима приближи рад у средњевековној дворској канцеларији.
21. октобра одржана је калиграфска радионица на Филозофском факултету у Београду на којој су учествовали основци и средњошколци из Београда и Чуруга. Учесници су стекли основна калиграфска знања и добили задатак да до наредне радионице у децембру, ураде препис Есфигменске повеље деспота Ђурђа Бранковића.
Завршни сусрет је почео 17. децембра посетом Малом граду смедеревске тврђаве,где су учесници обишли тврђаву и погледали демонстрацију витешких вештина.
У Регионалном центру Смедерева учесници су могли да погледају три изложбе: радове учесника, средњовековно оружје и радове нашег најпознатијег калиграфа Светозара Пајића Дијака.
Одабрано је пет најуспешнијих радова, међу којима и рад наше секције, за који су се учесници сложили да је најлепши. Награде су уручили директорка Музеја у Смедереву Татјана Гачпар и Светозар Пајић Дијак, који је свим тимовима победничких радова уручио посебан одливак новчића деспота Ђурђа Бранковића.
Радови ће бити изложени у музеју града Смедерева и јануару 2018.године, а потом ће се вратити учесницима. Фотографије...

kaligrafija11  kaligrafija12
kaligrafija13  kaligrafija14

30. мај 2018.
На републичком ликовно-калиграфском конкурсу "Дани Николе Тесле“ ученица Снежана Миловац је освојила прво место, а Јевросима Каурин похвалу.

25. мај 2018.
У суботу 19. маја 2018.године додељене су награде међународног калиграфског конкурса "Светосавље и наше доба" у Новом Саду.
Јелисавета Војиновић освојила је друго место, Јевросима Каурин треће, а Тамара Радановић и Михајло Драгић похвале.
Награда за најбољег ментора додељена је наставници Александри Драгић.
Честитамо нашим калиграфима! Фотографије...

kaligrafija3  kaligrafija4
kaligrafija5  kaligrafija6

21. октобар 2017.
Данас су чланови калиграфске секције,са наставницом Александром Драгић, посетили Филозофски факултет у Београду и учествовали на средњовековној калиграфској радионици, у оквиру пројекта "Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића".
Искористили су слободно време за шетњу Кнез Михајловом улицом и за обилазак Калемегдана. Фотографије...

kaligrafija2  kaligrafija1

10. јул 2017.
Поводом обележавања дана рођења Николе Тесле, четврти пут је организован Ликовно-калиграфски конкурс, под поктовитељством Удружења војвођанских учитеља и Министарства просвете.
Наш ученик-Михајло Драгић освојио је прво место у својој калиграфској категорији.
Александра Драгић је добила награду за најбољег ментора и освојила награду за најбољи рад у категорији одраслих учесника, која се ове године први пут додељује.
Ученице Јелисавета Војиновић и Тамара Радановић имале су запажене радове,који су се нашли на овогодишњој изложби. Фотографије...

kaligrafija7 kaligrafija8

16. мај 2017.
На смотри ћириличке писмености „Грамата“ у Тителу,у категорији Калиграфија, наши ученици постигли су изузетне резултате.
Јелисавета Војиновић освојила је прво место у категорији Монограм, Адријана Жижак освојила је прво место у категорији Традиционално писмо,а Вукашин Драгић добио је похвалу (ушао међу пет најбољих радова)-ментор Александра Драгић.
На Међународном калиграфском конкурсу у Баваништу, Вукашин Драгић освојио је треће место у категорији Иницијал, у конкуренцији од 3145 радова-ментор Роман Козомара.

159324

facebook logo  youTube